ÚVOD > KUCHYNĚ > DYNAMIC SPACE > Jaké kuchyňské zóny plánovat?
Model DYNAMIC SPACE představuje další rozvoj doposud získaných poznatků, a jeho základ tvoří pět kuchyňských zón. Následně se dozvíte, co je při jejich plánování metodou DYNAMIC SPACE důležité.
V této kuchyňské zóně skladujeme typické spotřební zboží a potraviny jako konzervy, rýži, těstoviny, ale rovněž chlazené potraviny.
Tato kuchyňská zóna slouží k ukládání nádobí, sklenic, příborů.
Vedle dřezu a myčky na nádobí je v této zóně místo pro sadu nádob na třídění odpadu, a rovněž pro mycí prostředky a pomůcky pro mytí.
Tato zóna představuje hlavní pracovní plochu v kuchyni. Zde se odehrává většina přípravných prací i příprav samotného vaření. Pracovní příbory, prkénka na krájení, nože, ale i koření a mnohé další předměty, jsou optimálně uloženy v bezprostřední blízkosti pracovní plochy.
Tato kuchyňská zóna je vyhrazena pro varnou desku, troubu na pečení, mikrovlnnou troubu, odsavač par, hrnce, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení.
Společnost Blum vyvynula zónový plánovač, s nímž si sami na vlastní pěst nebo společně s Vaším projektantem kuchyně můžete zjistit svou potřebu úložného prostoru a naplánovat kuchyňské zóny. Na adrese www.dynamicspace.com se dostanete k cíli v několika krocích.
V kuchyni průměrné čtyřlenné domácnosti změníte kuchyňské zóny asi 100krát za den. Až 30 cest vede od stolu a ke stolu. V jednotlivých kuchyňských zónách se denně uskuteční na 50 různých činností. Bezmála 30krát použijete rozličné přístroje. A jen víc než 80krát otevřete a zavřete dvířka, zásuvky nebo výsuvy. Nemusíme být odborníci na kuchyně, a přesto si dovedeme spočítat, že čas, který spotřebujeme na používání kuchyně, vcelku obnáší mnoho tisíc hodin práce.
Kuchyň s pomíchanými pracovními zónami 264 m za den, cca 1.927 km během 20 let |
Kuchyň, naplánovaná s pomocí DYNAMIC SPACE Uspoříte 210 m za den, cca 1 530 km během 20 let: 397 km (25 %) |
To jsou tudíž i tisíce nachozených kilometrů, bezpočet kleků a milióny drobných pohybů. Firma Blum provedla s pomocí takzvané „vláknové studie“ porovnání běžně projektovaných kuchyní s kuchyněmi, plánovanými podle kritérií DYNAMIC SPACE. Přitom se prokázalo, že v kuchyni, koncipované podle DYNAMIC SPACE, jsou nachozené cesty kratší, a že realizovaných úkonů a pohybů je o poznání méně. Jako v níže uvedeném příkladu to může být až o 25 %. Výrazně se však sníží nejen množství absolvovaných cest sem a tam, nýbrž i času, který při práci v kuchyni strávíte.