ÚVOD > KUCHYNĚ > Spotřebiče > Varné desky
Při koupi je třeba věnovat pozornost provedení základní desky. Ta může být smaltovaná, nerezová, případně sklokeramická. Každá má své pro a proti. Smaltovaná patří k těm nejlevnějším, nutno ale zvážit skutečnost, že nevýhodou je nesnadné čištění. Stejně náročná na údržbu je i deska nerezová. Ovšem tento problém je plně vyvážen moderním nápaditým designem. Opravdu snadné čištění a moderní přitažlivý design nabízí deska sklokeramická, případně indukční, která také bývá nejlépe uživatelsky vybavena.
V domácnosti obývané jednou nebo dvěma osobami se uplatní desky o šířce 30 cm, které lze volně sestavovat. Ve stejném provedení se vyrábějí i grily, vestavné fritézy nebo speciální desky pro pánve wok. Díky tomuto systému je možné si sestavit varné centrum téměř přesně podle přání.
Mezi novinkami jednoznačně vedou indukční varné desky, které jsou ve vaření mnohem rychlejší než ty plynové. Na klasické sklokeramické desce přivedete k varu litr vody za 7 minut. Na plynu za 5 minut a na indukční varné desce a 3 minuty. K větší bezpečnosti přispívá i nové uspořádání jednotlivých varných zón. Tam, kde není potřeba šetřit každým centimetrem, už nejsou uspořádané do čtverce, ale do řady vedle sebe. O pokrmech v hrncích a na pánvi tak máte lepší nejen přehled, ale hlavně nehrozí, že se při míchání v zadních hrncích opaříte o ty přední.
Vyrábějí se v šířkách 30, 60 a 90 cm. Deska s šířkou 60 cm, která je na našem trhu zastoupena nejčastěji, má zpravidla čtyři místa pro ohřev, přičemž většinou bývá jedno s malým výkonem, dvě středního výkonu a jedno s vysokým výkonem. To je určeno především pro velké nádoby. U desek větší šířky je základní vybavení rozšířeno o další místa pro ohřev, o víceúčelovou zónu pro užití oválného nádobí.
Plynové varné desky jsou většinou vybaveny elektronickým, případně automatickým zapalováním a pojistkou proti zhasnutí.